Tapani Kunttu:
Joulurauhan julistus – yhteinen kokemus. Julkaisussa Joulurauha Suomen Turusta.

Joulurauhan julistus – yhteinen kokemus - etukansi

Kirjan esittely

Suomen Turusta annettava joulurauhan julistus on erottamaton osa suomalaista elävää jouluperinnettä. Tästä ovat osoituksena ne noin miljoonaa television katsojaa ja yli 10000 Turun Vanhalle Suurtorille kokoontuvaa ihmistä, jotka vuosittain seuraavat tätä tuttua jouluun ja joulunviettoon kuuluvaa monisatavuotista traditiota.

Vaikka monissa muissa suomalaisissa kaupungeissa on julistettu – ja julistetaan – joulurauha, vain Turussa tapa on jatkunut lähes katkeamattomana keskiajalta lähtien. Vakiintuneen valtakunnallisen aseman Turun Vanhan Suurtorin julistustapahtuma on saavuttanut radioinnin ja televisioinnin ansiosta.

Turun tuomiokirkossa vuosittain joulun alla vietettävä Ekumeeninen joulutapahtuma välittyy television kautta suomalaiskoteihin nauhoitettuna lähetyksenä jouluaattona juuri ennen julistusta. Tuomiokirkon tapahtuman seuraamisesta on tullut myös monille traditio. Eri kirkkokuntien yhteinen rauhanvetoomus ja humanitaarisen viestin tuojan puhe koskettavat ja yhdistävät eri näkemyksien edustajat ainutlaatuisella tavalla.

Kirja kertoo suomalaisesta ja erityisesti turkulaisesta joulurauhaperinteestä ennen ja nyt. Ensimmäistä kertaa yksiin kansiin on koottu joulurauhan historia, Turun joulurauhan julistuksen musiikkiperinne, julistuspaikka sekä -tapahtuma julistajien ja muiden ohjelmasuorittajien kuvaamana, katsaus julistuksen radioinnin ja televisioinnin vaiheisiin sekä Ekumeeninen joulu Suomen Turussa -tilaisuuden koko 20-vuotinen historia ja kehitys. Teos pohjautuu laajaan arkisto- ja kuvamateriaaliin, lehdistöön, kirjallisuuteen sekä moniin henkilöhaastatteluihin ja muistitietokeruun antiin.

Valtiotieteen lisensiaatti Tapani Kunttu on suullisen muistitiedon tallentamiseen erikoistunut historioitsija-tietokirjailija, Timo Soikkanen Turun yliopiston poliittisen historian professori emeritus ja Tarja Tuulikki Laaksonen on filosofian tohtori, kulttuurihistorioitsija sekä antiikin ja arvokohteiden asiantuntija.

Takaisin edelliselle sivulle

Ylös