Tapani Kunttu


Tapani Kunttu
Kuva: Kuva-Paijula Oy


Olen turkulainen valtiotieteen lisensiaatti (filosofian maisteri), historioitsija-tietokirjailija. Olen myös Suomen tietokirjailijat ry:n jäsen.

Ennen Historia & Memorian perustamista toimin useita vuosia historian ja yhteiskuntaopin opettajana Turussa sekä assistenttina ja tutkijana Turun yliopistossa. Lisäksi olen ollut tutkijana Suomen Akatemiassa. Vuosina 1989-2008 ja 2011-2014 toimin tutkija-haastattelijana eduskunnan kirjaston veteraanikansanedustajien muistitietoprojektissa ja muistitietoarkistossa. Näissä olen tehnyt alun toista sataa laajaa henkilöhaastattelua.

Historioitsijana olen erikoistunut Suomen itsenäisyyden aikaan ja tunnen erittäin hyvin maamme lähihistorian. Näistä aihepiireistä olen tehnyt lukuisia artikkeleja tieteellisiin julkaisuihin sekä sanoma- ja aikakauslehtiin.


Historia & Memoria haastattelu- ja tutkimuspalvelun toiminta käynnistyi vuonna 1996. Samoihin aikoihin historiantutkimuksessa oli alettu kiinnittää aiempaa enemmän huomiota arjen historiaan ja yksilön asemaan historiassa. Nämä uudet tutkimuskohteet ja -painotukset sopivat hyvin Historia & Memorian toimintaideaan ja toimialaan. Historia & Memorian tähänastinen kirjallinen tuotanto käsittää 14 teosta, joista neljä on yhteisjulkaisuja sekä yhteensä 23 haastatteluprojektia ja lukuisia yksityishenkilöiden elämäkertahaastatteluja.